Folyolu Yerden Isıtma Straforu İle Folyosuz Yerden Isıtma Straforu Farkları Nelerdir? 

24-06-2024 12:43
Folyolu Yerden Isıtma Straforu İle Folyosuz Yerden Isıtma Straforu Farkları Nelerdir? 
Yerden ısıtma straforu, bir zemin döşeme malzemesi olarak sulu yerden ısıtma sistemlerinde kullanılır. Amacı zeminde boruların rahatlıkla döşenebileceği bir yapı oluşturmak ve yalıtım sağlamaktır. Bu neden ile üst kısmında gözenekler ile geliştirilirken, folyolu yerden ısıtma straforu veya folyosuz yerden ısıtma straforu gibi değişen çeşitlere de sahiptir. 

Üzerinde bulunan gözenekler ve bu gözenekler arasında yer alan boşluklar ile yerden ısıtma borularının kolaylıkla döşenmesini ve hat boyunca birbirine karışmadan ilerlemesini sağlar. Bu ürünün folyolu veya folyosuz olması fark etmeden temel olarak bir döşeme malzemesi olması ile de belirli dansite oranları yani metrekareye göre yoğunluk oranları ile ölçüleri yer alır. Ancak folyolu olması folyosuz olmasına karşı daha avantajlı kabul edilebilir.

Folyolu Yerden Isıtma Straforu Neler Sağlar? 

Folyosuz straforlar bugün piyasada birçok noktada bulunabilecek, fiyatları çok uygun ve 26 Dansiteden 40 dansiteye kadar değişen ölçüler yani yoğunluklar ile temin edilebilecek ürünlerdir. Aslında bu ürünler de zemin ısıtmada elbette istenilen zemin düzenini sağlar ve yalıtım oluşturabilir. Ama üzerinde sulu yerden ısıtma boruları uygulaması gerçekleştirilirken, çok daha kolay bir şekilde hasar görebilir, parçalanabilir ve gözenekler arasında mantar kafalar koparak kullanılmaz bir hale gelebilir. 

Folyosuz straforlar güçlü bir malzeme ile desteklenmediği için borular arasında döşenirken sık sık klips veya tutucu gibi parçalar kullanmak gerekir. Bu durum uygulamayı zorlaştırdığı gibi maliyeti de arttırırken, folyolu strafor önemli bir avantaj sağlar. Folyolu strafor üretilirken değişen dansite oranlarındaki straforlar üzerinde folyo kaplaması gerçekleştirilir. Çok özel ve dayanıklı bir malzeme ile elde edilen bu pvc folyo, strafor üzerinden ayrılmayacak ve dayanıklı bir yapı ile uygulanır. 

Fabrikasyon ortamda üretimi gerçekleştirilen folyolu yerden ısıtma straforu, folyosuz strafor ürünlerine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü bir kullanım oluşturur. Örneğin, boru döşeme esnasında gözenekler arasında kafaların kolaylıkla kırılmaması ve ezilmemesi ile çok kolay bir uygulama imkanı oluşturmaktadır. Daha az klips ve malzeme kullanımı ile maliyeti düşürürken, uygulamanın daha kısa sürede tamamlamasına da yardımcı olmaktadır. 

Folyolu Strafor Neden Daha Uzun Ömürlüdür? 

Strafor zeminde kullanıldıktan sonra işlemin tamamlanması ile birlikte döşenen boruların üzerine şap betonu dökülmesi gerekir. Çünkü şap betonu zeminin tekrar rahatlıkla üstüne basılabilir ve kullanılabilir bir hale gelmesini sağlar. Aksi takdirde aynı zemin üzerinde yeniden mobilya kullanımı, yürüme veya eşya kullanımı sağlamak mümkün olmaz. Ancak günümüzde evlerde yapılan uygulamalarda genellikle sulu şap betonu ve güçlendirici malzeme katkılı şaplar kullanılır.

Şap betonu strafor üzerinde kuruma gerçekleştirmesi gereken ve strafora belirli miktarda etki eden bir malzemedir. Bu neden ile strafor betona karşı dayanıklı, uzun ömürlü ve çürümeyecek bir yapı ile üretilir. Ancak her halükarda folyosuz strafor özellikle sulu şap betonu içerisindeki sıvıyı içine çekerek alt zemine geçirebilir ve enerji kaçışları ya da küçük çürümeler oluşturabilir. Ancak folyolu yerden ısıtma straforu bu duruma karşı daha yüksek bir dayanıklılık sağlar.

Folyolu yerden ısıtma straforu kullanıldığında şap suyu zemin altına folyo sayesinde geçemez ve üst kısımda kuruyarak betonun tam etki oluşturmasını sağlar. Beton döküm işlemi sonrasında malzeme altında erimeden uzun yıllar kullanılan folyolu strafor uzun vadede dayanıklı ve verimli bir ısıtma için çok büyük avantaj ortaya koyar. Isıtma borularının da daha dayanıklı bir şekilde zemin altında hizmet vermesine yardımcı olurken, çökme gibi problemler ile karşılaşılmasını engeller.
Yerden ısıtma sistemlerinin uzun ömürlü, güvenilir ve verimli bir şekilde kullanılması için her zaman en iyi malzemeler üzerinde durarak işlem yapılmalıdır. İstenmeyen küçük sıkıntılar dahi sistemin verim kaybı ile karşılaşmasına ve kullanımda sorunlar oluşmasına neden olabilir. Bu neden ile folyolu yerden ısıtma straforu avantajları ve fiyat/performans açısından değerli olması ile tercih edilebilir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.